уторак, 26. јануар 2010.

НЕДЕЉКО ДРАЖИЋ: ЗА ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ






НЕДЕЉКО ДРАЖИЋ: ЗА ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ

Херцеговачки вилењак са Беверли хилса

„Нисам видовит, али дође ми тренутак кад нешто препознам. Као да ми неко каже шта је то. Једноставно, видим ауру сваког човека, по њеним бојама могу да знам ако је неки орган оболео”, каже потомак чувене траварске породице коме су Американци признали да је непогрешив и у дијагностиковању и у лечењу а Путин му поклонио ручни сат

Сцена је готово надреална. У великој соби, препуној афричких маски, индијанских тотема, тамјана, икона и урамљених признања из целог света седе један бизнисмен, бивши бивши министар, високи спортски функционер и политички аналитичар. Не познају се међусобно, али се представљају један другом. Први држи у обе руке по један велики горски кристал и жмури. Други је на троношцу, погнуте главе, док око њега Недељко маше рукама. Трећи седи на кожној фотељи, чека на ред и крцка прстима од нервозе. Четврти устаје са троседа, узима неки дрвени подметач с постољем, леже на под и ставља га под главу. Да медитира и обнови концентрацију.

Мир прекидају две девојке које улазе без куцања. Једна је комшиница из стана преко пута, а друга њена другарица. Дошле су да попију по чашицу Неђиног еликсира справљеног од 99 лековитих травки. Пече уста иако нема ни трунке алкохола у њему. Другарица, која га пије први пут, загрцнула се. Неђа је гледа, не престајући да маше изнад бившег бившег министра, и каже јој да треба да оде код лекара. „Што”, пита она. „Имаш проблема с бубрезима, провери их”, каже. „Немам проблема. Не више. Имала сам пре три године. Сад је све у реду”, одговара збуњено девојка, а Неђа јој, на одласку, с осмехом поручује да ипак оде код лекара.

Све се то дешава у једном стану у строгом центру Београда, за време уобичајене луднице на улицама и додатне хистерије око формирања нове владе. Два бела голуба слећу на тренутак на симс отвореног прозора и одлазе даље правећи у ваздуху путању у облику срца. Нису сигурно слетели због избора који су код Неђе ових дана главна тема разговора свих који дођу. Можда су их привукле лутке заљубљених парова на витрини које Неђа користи у ритуалима за добијање потомства?

- Нисам видовит, али дође ми тренутак кад нешто препознам. Као да ми неко каже шта је то. Једноставно, видим ауру сваког човека, по њеним бојама могу да знам ако је неки орган оболео. Ту светлост на људима сам видео још као мали - покушава да објасни Недељко Дражић како зна да девојка, коју први пут у животу види, има проблем са бубрезима.

Видовита баба Милка

Никоме то није јасно, најмање обичним смртницима који не верују у оно што не виде. Није јасно ни Неђи иако је завршио високе школе, дружио се с великим умовима, стекао дипломе и признања за оно чиме се бави. Американци су детаљно пратили шта и како он то ради, бележили све камерама и признали да је непогрешив - и у дијагнози и у лечењу. Од тада се око доктора Неда у Америци сви отимају. У јануару му је један амерички богаташ нудио милион долара да дође да увелича његову забаву. Одбио га је. Имао је паметнија посла у својој земљи. А мало и у Дубаију. Захвалио му се и извинио, пославши му флашу најскупљег шампањца и букет за супругу. Кад се Американац после пожалио својим пријатељима, рекли су му да је мало понудио.

Шаман, врач, бели маг, исцелитељ, парапсихолог, травар, доктор медицине... Неђа није све то помало. Рецимо да је све то у једном. Шта је тачно, не зна ни он сам. Визиткарту нема. Шарлатан? Можда, ако Владимир Путин, доскорашњи руски председник, шарлатанима додељује сат са својим именом за истакнуте резултате. Или ако се шарлатанима плаћа милионима долара у знак захвалности. Кућа на Беверли хилсу, у Лос Анђелесу, која се најчешће помиње у локалним трачевима о Недељку, откад последњих месеци све више борави у Београду, вреди баш толико. Неколико милиона долара. Али није купљена.

- Добио сам је на поклон од једног Италијана коме сам жену излечио од рака. После су и децу добили - каже Недељко.




Недељко Дражић родио се пре 54 године у херцеговачком кршу. У породици у којој су се пола века тајне траварства преносиле с колена на колено. Ишао је у школу и чувао овце, али баба Милка му је била најважнија учитељица. С њом је ишао у брање лековитог биља, већ од седме године помагао јој је да порађа жене, учио бајалице за скидање магије са оболелих... „Све ће ти то требати”, говорила му је. Можда је била видовита.

Готово сигурно. Њен унук сад има титулу најбољег исцелитеља Русије у последњој деценији 20. века, руски орден „Звезда наде” за мајстора науке и праксе првог степена који има и бивши амерички председник Бил Клинтон као поклон од Бориса Јељцина. Доктор је медицине Сверуског института ЕНИОМ у Москви, члан је америчке Академије против старења, има ординације широм света и више од пет хиљада ученика које је обучио да чисте људе од негативне енергије. Прича се да је једној Бушовој ћерки спасао живот, а Путиновог рођака очистио од крвне магије, али он то нити признаје, нити пориче.

- Кад сам с бабом први пут порађао жену, ја сам само прелазећи рукама преко њеног стомака, својом енергијом, окренуо дете да лепо изађе. Дете смо, иначе, увек узимали у руке, вртели га и бајали му да буде срећно, да не скрене с Божијег пута. Док сам га окретао, могао сам и да га прегледам да ли је здраво. Постељица се никад није бацала. Остављала се да се осуши. Она је детету заштита од магије и сваке болести - прича Неђа.

Постоји, каже, чај од неколико биљака, који помаже трудницама да се пред порођај отворе и роде дете к’о од шале.

- Људи треба да се окрену природи. Кажу, чајеви не могу да излече. Могу! Још није званично пронађен лек против сиде, али има га на Тибету, праве га од биљака - тврди Неђа и открива да су сви херцеговачки травари били вилењаци.

Светлост и испод куполе

Кад је дипломирао на Медицинском факултету у Сарајеву није ништа знао о Тибету, осим да су, Тибећанци, како их Неђа зове по херцеговачки, веома интелигентни и виши од Кинеза. Али је знао нешто друго: да човека који је под магијом не може да излечи ниједан лекар. А да је неко под магијом, Неђа је могао да види одувек. Покажу му се разне прилике око тог човека, на пример, у облику животиња. Одмах би знао да ли неко због неког испашта, да ли је у питању крвна магија, да ли је неко убио.

- Ако је неко рушио храмове, око њега видим гомилу врагова. То долази само од себе. Не знам како, иако сам начитан и образован - признаје Недељко и саветује: онај ко осети да је одсутан, депресиван, да му ништа не иде од руке, сигурно је под магијом и треба најпре да оде у цркву или било који Божији храм. Цркве су пуне позитивне енергије. Зашто су се у селима, иначе, прво зидале цркве, па све остало? Нимало случајно.

- Треба стати испод куполе. Ту долази светлост. Људи то не виде, али се може осетити позитивна енергија. Онда се покајеш и три пута помолиш Господу Богу, Мајци Божијој и свим светима да ти сачувају породицу и да све нечисте силе оду у средиште земље и три пута кажеш „ја сам светлост и светлост је око мене”. Треба се молити да никоме не направиш зло и да ти нико не науди - каже Недељко.


На Тибет је отишао средином седамдесетих, захваљујући пријатељици. Била је, иначе, лепа као лутка, али имала је толико продоран поглед да ни просјаци нису смели да јој траже паре. Од ње су бежали и момци и пријатељи. Само се Неђа дружио с њом. Показала му је у новинама једног дана да има неки семинар лечења иглицама у Кини и предложила му да оду. И отишли су у Пекинг, из Загреба.

То што је за мање од две недеље савладао акупунктуру, била је само колатерална корист. Оно што Неђи није дало мира био је један возач рикше који је стално стајао испред хотела и нудио му да га вози. Једног дана Неђа коначно седне у његову рикшу и овај га одведе да купи сувенире.

- Не разумем ја њега, не разуме он мене, али ја њега ставим да он седне у рикшу, а ја кренем да га носим по Пекингу онако у оделу и кравати. Кинези око нас попадали од смеха - прича Недељко.

Тајне тибетанских лама

Кад се вратио у хотел, на рецепцији почну да га убеђују да треба да пође са возачем рикше, да је он дошао по њега. Гледа га Неђа, Кинез није јачи од њега. Хоће - неће, осети да је то позитивно за њега, и крене с њим. Имао је 10.000 марака у џепу и речник кинеског.

- Нисам знао куда ме води. Мењали смо возове и дошли до шуме. Нисам имао појма да је то Тибет. У ствари, мене су њихови свештеници, ламе, водили да дођем до њих. А ја сам имао осећај да се враћам кући, као да сам некад већ ту био - сећа се Недељко.

Његова група из Пекинга вратила се кући после две недеље, а он је остао на Тибету пуне три године. Учио је медитацију, како да буде позитиван, како да очисти себе и друге, како да лечи водом, биљем, да примењује акупунктуру пчелама... Многе тајне су му предали, али никад их не користи без њиховог одобрења. Сваки дан је у телепатској вези са својим учитељима, кад год чисти неког од магије, они су увек уз њега. За све то време није се враћао кући. Пријатељима и родбини је на даљину могао да пренесе где је и да је добро. Како, не зна.

- Са ламама сам се споразумевао мислима. Иначе сам увек имао добру комуникацију са свештеницима. Свим. Руском свештенику Василију Тарасјеву својевремено сам скинуо шећер. Он је био добар пријатељ с нашим тадашњим патријархом Германом, па сам после и њему помагао. И данас ме невероватно привлаче манастири и цркве - каже Недељко и открива да наши свештеници знају шта он ради и да никад нису показали неразумевање за то. - И они то раде, свештеници су одувек штитили народ позитивном енергијом кроз молитвене вибрације. И у Библији има молитва против ђавола. Свако би требало да је примењује.

После боравка на Тибету Неђи се живот променио. Схватио је да треба да помаже људима, да им даје светлост. Да ли је он одабрао прави позив, или је позив одабрао њега, ко зна. Ипак, испоставило се да ништа није случајно. Као што неко одлази на конгресе и семинаре, тако је Неђа обилазио индијска, индијанска, сибирска, афричка племена, учио од вуду магова, шамана, гуруа, врачева са свих меридијана. И пре него што је сабрао толика знања у себи, прочуо се врло брзо по добром гласу, чим се вратио са Тибета. Енергетски је деловао на спортисте у бившој Југославији, набијао им је кондицију и концентрацију док тим не добије утакмицу. Убрзо је отишао у Француску, радио на њиховим фудбалерима, политичарима, глумцима...



Види што скенер не види

У САД први пут је дошао 1986. на специјализацију кардиохирургије код чувеног доктора Џонсона из Хјустона. Брзо је схватио да то није за њега, да не жели тако да лечи. Предложио им је на клиници да лече биљем, радио им је дијагностику на свој начин, чистио их од магије... Неко му је веровао, неко није, али је привукао пажњу.

После три месеца гостовао је и на телевизији, причао им је о превентиви и алтернативи. Убедио их је врло брзо захваљујући женама које су хтеле да се подмладе и пролепшају. Богате Американке нису жалиле новца за биљне препарате које је Неђа наручивао са Тибета и из Индије.

- Све сам им говорио одмах, шта коме фали са здрављем, од чега ће тек оболети. Питају они мени како ја то знам, они имају скенере, па не виде. Ја им покажем да знам. Остао сам тада десет месеци у Америци - прича Недељко коме је доктор Џонсон постао велики пријатељ. Када је чувени кардиохирург касније имао проблема са срцем, дошао је код Недељка у Београд да му помогне. Одсео је у „Метрополу”.

Недељко је поново отишао у Америку 1992, кад су код нас увелико пламтели немири. Звали су га на конгрес врачева баш док је боравио у Минхену, где је радио групне терапије у једној клиници. За три радна дана у недељи зарађивао је 40.000 марака месечно и имао плаћен смештај у „Шератону”. У Америку је тад отишао сигурнији у себе и своје моћи него икад. А како и не би кад је иза себе имао извојевану победу над најозлоглашенијим шаманом у Индији?

Имао је Неђа и добрих искустава са индијским шаманима. Годину дана провео је са њима у индијској пустињи, јео самоникло биље, пио сокове из корења кад није било кише, а кад је падала, праћена страховитим небеским пражњењем, био је пун позитивне енергије. Осећао се као да лебди, пуних плућа и разређене крви.

- Ноћи у пустињи потпуно су нестварне. Може да ти се причињава, лако добијеш енергетски пролаз за лечење, исцељење - каже Недељко и с поносом прилази огрлици која виси на једној витрини. То је трофеј који му данас помаже да лечи људе, а припадала је врачу који је у Индији био страх и трепет по лошим вибрацијама. Радио је црну магију свакоме ко му се замерио.

Енергетски окршај у пустињи

Недељко не зна зашто га је тај врач толико заинтересовао. Сазнао је за њега преко својих учитеља у телепатској комуникацији и од тада му није дао мира. Ко зна, можда неки нерешен сукоб из прошлог живота?

- Решим ја да одем у Индију да се обрачунам с њим. Тражио сам водиче да ме одведу до њега, али нико није смео. Онда понудим по 10.000 долара свакоме и сакупим њих 21. Знао сам да ћу да победим, учитељи су били уз мене - прича Недељко.

Кренули су колима, насумице. Одједном кола стану, чак и у супротној траци. Неђа је знао да му шаман шаље сигнале да дође до њега, али следио је свој инстинкт. Имао је, каже, страховиту концентрацију. Одједном је шаман излетео пред њих као облак песка, изгледало је као да баца хиљаде иглица на њих. Био је кост и кожа, косе дуге испод леђа, пун ђинђува. Смрдео је, шкорпије су му из руку јеле. Водичи су се уплашили, а Неђа се смирио и пустио шамана да се исцрпи.

- Шаман је направио енергетски зид испред себе, а ја енергетски круг око себе и водича. Тај круг треба свако да прави око себе кад осети негативну енергију, довољно је да руком или мислима направи круг изнад главе - каже Недељко и враћа филм.



Српски манастири исцељују

Свуда у свету постоје светилишта и храмови које ходочасници посећују због различитих болести. „У Србији имамо све”, каже Недељко и тврди да нигде у свету нема толико манастира са позитивном енергијом као код нас. „Манастири имају исцелитељску моћ, Србија би могла да живи само од људи који би долазили овамо да се лече.”

Мислима му је пренео поруку да је дошао да се упознају, али је шаман узвратио силовитом негативном енергијом. Неђа му је све време слао позитивну енергију и пуштао га да се испразни. На крају га шаман пита да буду пријатељи, а Неђа му приђе и да на поклон наруквицу. Шаман му каже да узме од њега шта хоће и Неђа му затражи огрлицу.

- Ту су биле све његове моћи, враџбине, отрови. Он ми је пружи, али ја је пустим да падне. Он се сагне да је узме, а ја га притиснем и он грудима падне на огрлицу. Притискао сам га све јаче, и енергетски и физички, да сва лоша сила оде у средиште земље. Држао сам га тако све док нисам видео светлост у њему и огрлици.

Кад се окршај завршио, Неђа је водиче пустио да иду, а он је остао са шаманом још 21 дан. Живео је с њим у пећини на чијим је зидовима видео исцртане знакове, нимало сличне цртежима животиња које је углавном виђао у разним племенским културама. Сликао је фотоапаратом те знакове, али ни данас није успео да нађе траг како да их протумачи. Злогласни индијски шаман од тада лечи људе.

У међувремену Неђа је прешао океан и почео да лечи Американце. Прво је отишао на конгрес врачева који се одржавао у више градова, на релацији Монтреал - Торонто - Филаделфија - Њујорк - Хјустон - Лос Анђелес - Чикаго и за тих неколико недеља, као и други учесници, показао све што зна. Ту је било људи разних способности, највише научника, доктора и парапсихолога.

- То и јесу људи којима се највише верује у Америци. Они се ангажују за потребе лечења, у војне сврхе, за чување банкара, бизнисмена, спортиста, а највише самог председника. Физичко обезбеђење је много мање важно - открива Недељко.

Колико је својим вештинама задивио најјачу светску силу, није имао представу све док после конгреса није отишао на чикашки аеродром, да сачека повратни лет за Немачку. Јесте да су му пре поласка нудили да остане, говорили да не брине за пацијенте, да може да ради шта хоће, али није се освртао. Кад је који минут пре уласка у авион насред аеродрома добио све папире за останак у САД, размислио је секунду и схватио да је то позитивно.

Тако је остао у Чикагу. Већ следећег дана добио је кућу, кола, канцеларију и секретарицу. Први пацијент му је био тадашњи градоначелник Чикага, а после њега сенатор Илиноиса.