петак, 6. август 2010.

Travar: Nedeljko Dražić

Travar: Nedeljko Dražić

Da tradicija piše najlepše uspehe, govori primer hercegovačke porodice Dražić u kojoj su se generacije predaka bavile lekovitim biljem, da bi njihov naslednik, travar i bioenergetičar Nedeljko Dražić, u Americi doživeo i svetsku slavu.
-Od kad čovek postoji, odgonetano je koje ga biljke hrane, a koje truju. -To traganje još nije okončano. Da kojim slučajem u 16. veku čovek nije počeo da popušta pred prednostima hemijskih lekova, sve bi išlo drugim tokom. Ali, biljkama se zato uvek iznova vraćamo.

Bogato iskustvo narodnog vidara iznedrilo je originalne lekovite recepture. Ekskluzivno za vas izdvajamo neke od neobjavljenih bisera iz narodne apoteke, koji pomažu u lečenju raznih zdrastvenih tegoba.

I Amerika pala preed receptima hercegovačkog krša, na kojima su preživele generacije, a danas idu uz užurbanog čoveka, koji sve manje veruje u tablete.

Recepti

Čaj protiv nesanice
 100g valerijane
 50g zove
 50g matičnjaka
 30g kadulja

Sve pomešajte, pa uzmite 1 kašiku i sipajte u 300ml vode, pustite da provri, poklopite i ostavite 1 sat. Pijte uveče po 1 šolju pre i posle jela.

Kašalj i prehlada
 250g neslane guščje masti
 250g kakao u prahu
 500g meda

Sve sastojke dobro promešajte ili izmiksujte. Deca treba da piju 3x dnevno, po i kašičicu. Ova lekovita smeša dobra je i za sinuse, ako se namaže po ivici nozdrva, a kod jake prehlade treba namazati masni papir i staviti na grudi i ledja.

Za bolje pamćenje
 100g matičnjak
 70g ruzmarin
 50g kičica
 30g idjirota
 10g koren odoljena
 20g pelin

Za decu:
1 kašika mešavine potopite u 1/2l vrele vode i ostavite 2 sata. Neka piju u manjim količinama, više puta tokom dana.
Za odrasle:
1 kašiku mešavine kuvajte 2 minuta u 3dcl vode i pijte 4x dnevno, sat pre jela. Napravite sok od cvekle, kiselih jabuka, šargarepe i ananasa, pa dodajte malo meda. U tom periodu izbegavati mlečne proizvode.

Neprijatan zadah
 50g kadulje
 50g matičnjaka
 50g nane

Tri kašike mešavine u 1/2l vode, ostaviti da ostoji, pa piti po šolju, ujutru i uveče posle jela.
Ako neprijatan zadah potiče iz želudca:
- po 100g bokvice i kadulje, pa 3 kašike stavite u 1/2l vode, pustite da se kuva 2-3 minuta i pijte po 130 ml 3x dnevno pre jela.

Povraćanje
 sipajte 1 kašiku matičnjaka u 300ml vrele vode, pa kada se ohladi zasladiti medom i pijte na svakih 1/2 sata po 1 kašičicu. Na stomak stavljajte oblog koji se dobija kada pomešate u istoj količini sirće i mlaku vodu. Stomak prethodno namazati svinjskom mašću, pa poviti vunenim šalom. Menjati oblog na svakih 20 minuta.

Dečiji proliv
 zagrejte 1/2l belog vina,pa dodati malo tucanog karanfilića i cimeta i dobro promešajte, i u smesu potopite 4 kašike mekinja, pa još toplu mešavinu stavite na gazu, ili u najlon čarapu.
Oblog stavljajte na stomak, a preko toga platnenu krpu.Menjajte na svakih 30 minuta.Posle toga, dete treba obavezno utopliti.

Pad imuniteta i prehlada

Kada su deca bleda, pate od kašlja, ili su često prehladjena, kao i za čišćenje pluća ( kod odraslih preporučuje se jača doza):
 50g mladog ( svežeg ili suvog ) hrastovog lišća
 po g korena belog sleza i bokvice
 3 zelene šišarke omorike

Šišarke sitno iseckajte, potopite u 1-2l vode i pustite da odstoji 24 sata, pa procedite. Potom dodajte 200ml vode, 3 lista mladog hrasta i kašike mešavine sleza i bokvice. Sipajte 2 kašike meda i kuvajte 10minuta. Pijte u razmacima od 1-2 sata po 2-3 kašike.

Malokrvnost
 2 kašike korena koprive
 2 kašike lista i stabljike koprive
 2 kašike lista i stabljike jagorčevine

Koren koprive kuvajte 5 minuta u 1l vode, pa dodajte list i stabljiku i kuvajte još 7 minuta. Pred kraj stavite jagorčevinu, procedite i ostavite da odstoji 1 sat, zasladite medom i pijte po malo tokom dana.

Dijabetes
 po 100g lista islandskog lišaja, crnog duda, breze, kupine,lista borovnice i kičice
 po 50g razgona i lista maline
 po 200g lista koprive, korena koprive i suve ljuske od pasulja
 po 150g mlečike, kantariona, trava ive, korena vodopije i hajdučke trave
 70g korena maslačka

Sve pomešajte, pa uzmite 5 kašika mešavine i stavite u 1/2l proključale vode. Ostavite da odstoji, pa ujutru pustite da se kuva do 5 min na laganoj vatri. Pijte tokom dana u gutljajima.